Artikkelissa kuvataan kaupunginosan kehittämiseen liittyvän osallistavan yhteisötaideteoksen toteuttamista, jota on tehty yhteistyössä alueella sijaitsevan korkeakoulun kampuksen kanssa. Esimerkkinä käytän Helsingin Arabianrannan kaupunginosan alueella tehtyä työpajaa, jonka kehittämisessä ja toteuttamisessa olen ollut mukana osana työtäni Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Metropolia Ammattikorkeakoululla on pitkä ja aktiivinen historia yhteistyöstä Helsingissä sijaitsevan Arabianrannan kaupunginosan asukkaiden kanssa, esimerkiksi Urbaani luovuus -hankkeessa 2007–20111 ja useissa muissa kehityshankkeissa. Aluekehitystyö on ollut kuitenkin hankepohjaisena sekä alakohtaisena pistemäistä ja vailla selkeää jatkumoa. Vuonna 2022 Metropoliassa Arabian kampuksella käynnistettiin uusi luovien ja kulttuurialojen yhteistyöalusta nimeltä Luova Dimensio, minkä missiona on muun muassa mahdollistaa systemaattisempaa yhteistyötä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa.
Työpaja dialogin aloittamiseksi
Luova Dimensio toteutti Arabian katufestivaalilla vuonna 2023 osallistavan taidetyöpajan. Arabian katufestivaali on vuosittainen yhteisöllinen kaupunginosatapahtuma, jota on järjestetty paikallisen asukasyhdistyksen, Artova ry:n, toimesta 15 vuoden ajan2. Luova Dimension taidetyöpajan tavoitteena oli kerätä Arabian kaupunginosan asukkailta ja Arabian katufestivaalin muilta kävijöiltä ajatuksia alueen vetovoimatekijöistä ja herättää heidät ideoimaan uusia oivalluksia alueen elävöittämiseksi entisestään. Työpajan avulla houkuteltiin alueen asukkaita ja tapahtuman kävijöitä antamaan palautetta ja kommentteja siitä, millaisia tuntemuksia Arabia herättää, mistä asioista ihmiset alueella pitävät ja millaisia muutoksia he mahdollisesti toivoisivat alueelle. Lisäksi heille annettiin mahdollisuus esittää villeimpiä ideoita, haaveita ja toiveita alueen kehittämiseksi.
Osallistujien näkemyksiä kerättiin kutsumalla heidät kokoamaan yhteisötaideteosta. Yhteisötaiteessa on nimensä mukaisesti keskiössä yhteisöllisyyden tunteen palauttaminen tai vahvistaminen yhteisen luovan tekemisen avulla3. Teoksen runko oli rakennettu kierrätyksen hengessä puusta ja kanaverkosta, joille ei olisi ollut enää muuta käyttöä. Taideteoksen konseptiin kuului, että osallistujat täyttävät kanaverkot reiät erivärisillä rullatuilla paperiarkeilla. Vieriviereen kiinnitetyt rullatut paperit muodostavat valmiina ryijymäisen tai reliefimäisen pinnan. Paperiarkkien värit oli valittu Arabian ympäristöstä. Kaupunginosan nimi “Arabia” oli askarreltu jo ennakkoon keskelle kanaverkkoa valkoisista papereista samalla rullaustekniikalla. Näin se erottui jo kauas ja loi siitä visuaalisesti kiinnostavan ja houkuttavan herättäen mielenkiintoa osallistua teoksen luomiseen (kuva 1).
Osallistuminen teokseen oli mahdollista kahdella tavalla: täyttämällä kanaverkkoa paperilla rakentaen näin taideteosta esteettisesti tai kirjoittamalla rullattaviin paperiarkkeihin ajatuksiaan ennen papereiden kiinnittämistä kanaverkkoon. Tyhjät paperit ja ajatuksia sisältävät paperit olivat keskenään erivärisiä. Ajatuksia herättämään osallistujille annettiin neljä eri kysymystä pohdittavaksi. Osallistujien oli mahdollista vastata haluamansa määrä mihin tahansa kysymykseen tai kysymyksiin. Kysymykset olivat:
- Mitä tulee mieleen Arabiasta alueena?
- Mikä tällä alueella on hyvää?
- Minkä pitäisi muuttua ja miten?
- Ideoidaan uutta Arabiaan.
Työpajan tuloksia
Työpajasta saatiin tuloksena yhteensä 112 anonyymia kommenttia ja palautetta.
Vastaukset käsitteli Metropolian muotoilun YAMK-opiskelija Sakari Mäkinen osana vielä tämän artikkelin kirjoittamishetkellä keskeneräistä opinnäytetyötään. Vastausten käsittelyn jälkeen vastauspaperit palautettiin teokseen oikeille paikoilleen.
Vastauksista päällimmäisenä nousi alueen pitkä ja vaiherikas kehitys pelottavastakin joutomaasta yhteisölliseksi, kulttuuririkkaaksi kaupunginosaksi. Alueen asukkaat toivat esiin aktiivisen asukasyhteisön ja sen, kuinka taiteen soveltavia muotoja ja erilaisia asukkaita osallistavia tutkimuksia on aiemminkin eri tavoin alueella tehty. Näihin voi perehtyä muun muassa kaupunginosayhdistys Artovan sivuilla.
Aineistoon tuli hyvinkin konkreettisia kehitystoiveita esimerkiksi liittyen alueen palveluihin, joita vielä kehittyvältä alueelta puuttuu. Samaan aikaan nostettiin myös esiin monia hyviä asioita, jotka ehdottomasti halutaan säilyttää.
Kuten jo teoksen tekeminen ja vastausten antaminen kieli, välittyi vastauksista myös välittäminen oman asuinalueen kehityksestä ja kehitykseen vaikuttamisesta.
Miten tästä eteenpäin?
Vielä keskeneräiseksi jäänyt teos tulee olemaan esillä Metropolian Arabian kampuksella, ja sen täyttäminen on mahdollista kenelle tahansa kampuksella olevalle. Vaikkakin tavoitteena on saada teoksen pohja täyteen paperirullia ja työ esteettisesti valmiiksi, on toki osallistavassa yhteisötaideteoksessa hyvä pohtia, voiko vastaava taideteos olla koskaan valmis vai onko se parhaimmillaan kasvaessaan ja muuntuessaan yhteisön ja ajan myötä? Vastausten keräämiseen työtä ei enää samalla tavalla käytetä, mutta soveltavia mahdollisuuksia ei ajatuksen tasolla suljeta pois.
Taidelähtöinen yhteiskehittäminen on myös tunnistettu EU-tasolla tärkeäksi lähestymistavaksi kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite tunnustaa estetiikan ja kauneuden yhdeksi aloitteen perusarvoksi yhteisöllisyyden ja kestävyyden rinnalla. Metropolia Ammattikorkeakoulu on sitoutunut yhtenä aloitteen virallisena kumppanina edistämään kestävämmän tulevaisuuden rakentamista näiden arvojen pohjalta4.
Kaiken kaikkiaan osallistava työpaja oli sekä toteuttajien että osallistujien palautteen mukaisesti positiivinen kokemus. Myös Luova Dimension koordinaattorina ja koulutukseltani muotoilijana koen, että työpajan ja osallistavan taideteoksen luominen vahvisti osallistavan lähestymistavan ja työotteen käytön jatkamista. Kokemus yhdessä Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen kumppanuuden kanssa kannustaa myös tutkimaan ja kokeilemaan muita yhteisöä aktivoivia ja osallistavia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Lähteet
- Kallio, Pilvi, Ranta-Meyer, Tuire, Seppälä, Mika, Vilkuna, Anna-Maria & Aaltonen, Terjo 2011. Rikas kulttuuri, rakas naapuri. Yhteisön luomisvoima Arabianrannassa. Arabian alueen kulttuurinen kehittäminen Urbaani luovuus -hankkeessa 2007–2010. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu.
- Perkkiö, Nelli & Westerlund, Ina 2022. Ekologisesti kestävä tapahtumatuotanto. Case Arabian katufestivaali. Opinnäytetyö. Humanistinen ammattikorkeakoulu. Kulttuurituotannon koulutusohjelma (AMK).
- Jussilainen, Anna 2019. Yhteisötaide – historiaa, määrittelyä ja käytäntöä. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja 72.Taideyliopiston teatterikorkeakoulu.
- Metropolia Ammattikorkeakoulu 2021. Metropolia Uusi Eurooppalainen Bauhaus -aloitteen kumppaniksi. Uutinen. Verkkosivusto. Viitattu 4.12.2023.